Τόνος Αλοννήσου

 

Ο τόνος Αλοννήσου, γνωστός και ως τονάκι Αλοννήσου, είναι προϊόν συσκευασμένου τόνου που ανήκει στα είδη του λευκού και  ερυθρού τόνου.

Ο τόνος αλιεύεται, συνήθως με παραγάδια και εν συνεχεία, όσο είναι φρέσκος, γίνεται η επεξεργασία του. Ο τόνος καθαρίζεται προσεκτικά και βράζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι. Το 50% περίπου που απομένει το βάζουν αποστεριωμένο σε γυάλινα βάζα μαζί με αραβοσιτέλαιο, ελαιόλαδο ή νερό και το συντηρούν, μέχρι πέντε χρόνια.

Ο τόνος αλοννήσου θεωρείται εκλεκτό προϊόν, παγκοσμίως γνωστό για τη γεύση τουκαι χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, ακόμη και για σούσι, και μπορεί να καταναλωθεί και σκέτος.

Το επιστημονικό όνομα του λευκού τόνου είναι Thunnus alalunga της οικογένειας Scombridae. Το μέγιστο βάρος του μπορεί να φτάσει τα 45 κιλά, με ανώτερο μέγεθος τα 130 εκατ. Είναι ψάρια που τα βρίσκουμε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Αν και μικρά στο μέγεθος δεν παύουν να θεωρούνται τόνοι και το κρέας τους θεωρείται εύγευστο και πολύ υγιεινό.