Για τον τόνο Αλοννήσου

 

Tο επιστημονικό όνομα του λευκού τόνου είναι Thunnus alalunga της οικογένειας Scombridae. Το μέγιστο βάρος του μπορεί να φτάσει τα 45 κιλά, με ανώτερο μέγεθος τα 130 εκατ. Αν και μικρά σε μέγεθος το κρέας τους θεωρείται εύγευστο , είναι μαλακό και πολύ υγιεινό.

Τόνος1

O τόνος, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσετε  μια εκλεπτυσμένη γεύση με μια ισορροπημένη διατροφή.

Ο φρέσκος τόνος ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλές περιεκτικότητες σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Οι τόνοι ταξιδεύουν σε ομάδες και κάθε ομάδα ακολουθά τον αρχηγό της που ηγείται του ταξιδιού. Πολλές φορές τους αρέσει να συναθροίζονται και να συνταξιδεύουν με άλλα είδη τόνων όπως είναι ο κιτρινόπτερος η ακόμη και ο bluefin. Ο μέσος όρος ηλικίας που συλλαμβάνονται είναι 1 ½ με 4 ½ χρονών ενώ το μέγιστο όριο ηλικίας τους είναι 10 χρόνια. Το συνήθεις μέγεθος των ψαριών που συλλαμβάνονται στο νησί μας είναι 5-10 κιλά δηλαδή 2 με 2 ½ χρονών ψάρια.